Kompostointi-ilmoituksen tekeminen ja infoilta

26.4.2024

Elintarvike- ja käymäläjätteen kompostoinnista on jokaisen mökkiläisen tehtävä jätelain mukainen kompostointi-ilmoitus HSY:lle. Puutarhajätteen kompostoinnista ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Kuivakäymälästä kasvuvoimaa puutarhaan -illassa perjantaina 24.5. klo 18 saat halutessasi apua verkkoilmoituksen tekemiseen.

Mökkikohtainen kompostointi-ilmoitus on tehtävä, sillä siirtolapuutarhalla ei ole yhteistä, kiinteistökohtaista elintarvike- ja käymäläjätteen kompostointia, vaan jokainen mökkiläinen kompostoi jätteet omalla palstallaan.

Kompostointi-ilmoitus tehdään HSY:n verkkolomakkeella (https://lomakkeet.hsy.fi/lomake/fi/kompostointi-ilmoitus). Täyttämistä varten tarvitset nämä kiinteistöä koskevat tiedot:

  • Kiinteistön haltija = palstan vuokralaisen nimi
  • Osoite = mökin osoite (esim. Katajapolku 345)/Pakilan siirtolapuutarha
  • Kiinteistö- tai rakennustunnus = 091-423-0001-0006
  • Jätepalvelutunnus = BB00-123456-0

Perjantaina 24.5. kerhotalolla katsotaan yhdessä Martta-TV:n Kuivakäymälästä kasvuvoimaa puutarhaan -tallenne. Tallenteen voi katsoa Marttojen Youtubesta: https://youtu.be/tSq__W-RRyw?si=_Ngs5-P8-XWiaeJM

Kompostorin valinnassa ja käytössä on kiinnitettävä huomio siihen, että se on tarkoitukseensa sopiva, suljettu ja haittaeläimiltä suojattu.

  • Keittiöstä kertyvän elintarvikejätteen kompostointiin tehokkain ja turvallisin on lämpökompostori.
  • Käymäläjätteen kompostointia on jatkettava vähintään 12 kuukautta viimeisestä jätteen lisäyksestä. Käymäläjätekomposti on hoidettava niin, etteivät ne aiheuta maaperän tai pohjaveden pilaantumista tai muuta haittaa ympäristölle tai terveydelle. 
  • Polttavasta käymälästä kertyvän tuhkan voi käyttää puutarhassa lannoitteena.
  • Lemmikkieläinten ulosteet ja esimerkiksi marsun kuivikkeet voi kompostoida muun käymäläjätteen kanssa tarkoitukseen sopivassa kompostorissa. Muutoin ne ovat sekajätettä.

HSY:n kompostointiopas: https://julkaisu.hsy.fi/kompostointiopas/1.html